Rezidba breskve na rod

356

Breskvi i nektarini potrebna je redovita rezidba jer rađaju na dugim jednogodišnjim mješovitim rodnim šibama.

Rezidbom u mirovanju potrebno je prorijediti mješovite rodne šibe, odstraniti sve preslabe i one koje imaju puno prijevremenih izbojaka. Zatim se preostale mješovite rodne šibe prorijede prema kondiciji i bujnosti voćke. Sve se kratke rodne šibe i svibanjske kitice rezidbom odstranjuju jer ne daju plodove dobre kakvoće.

U kontinentalnim područjima cvjetovi češće stradaju od proljetnog mraza, pa je rezidbu preporučljivo obavljati u fazi bubrenja pupova, a u iznimno hladnim godinama i pred cvatnju kako bi se jačina rezidbe mogla uskladiti sa štetom od mraza. Srećom, gubitak cvjetnih pupova od 50 % bitno ne utječe na rodnost, nego, upravo suprotno, prorjeđuje cvjetove, pa su plodovi krupniji. Ako mraz uništi više od 50 % cvjetova, potrebno je ostaviti veći broj mješovitih rodnih šiba kako bi se nadoknadio gubitak.

U povoljnim uvjetima vegetativni rast breskve i nektarine može se odvijati u dva ili čak tri navrata u vegetaciji pa je potrebna zelena rezidba kojom se odbacuju sve mladice koje rastu uspravno ili prema unutrašnjosti krošnje kako bi se smanjilo zasjenjivanje.

Pravilo je da grana ima oblik ‘’riblje kosti’’. Tako svjetlo dopire u unutrašnjost krošnje, plodovi dobivaju boju i kakvoću i smanjenjena je pojava bolesti. Preporučljivo je odmah nakon berbe kasnih sorata odstraniti sve izbojke koji su donijeli rod kako bi se asimilati usmjerili u mladice koje će donijeti rod u sljedećoj vegetaciji. Stabla na kojima je provedena redovita ljetna rezidba treba manje rezati u mirovanju.

Režu li se deblje grane, rane se obvezno moraju zaštititi voćarskim voskom ili drugim pripravkom za premazivanje rana kako bi se spriječila pojava smolotočine i truleži.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.