5 prirodnih lijekova za bolju probavu
Oslabljena probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crijevima, loše raspoloženje i letargičnost.
Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno "zapaliti" plamen u želucu i potaknuti...
Eterična ulja i njihova primjena
Eterična ili esencijalna ulja dobila su svoje ime prema quinta essentia, terminu što ga je skovao švicarski liječnik Paracelsus. Eterična ulja daju biljci miris.
Unatoč...
Ljekovitost crnog oraha
Crni orah (lat. Juglans nigra) vrsta je cvjetajućeg drveta iz obitelji oraha, koja potječe iz Sjeverne Amerike.
To je drvo visoko oko 30 metara sa...
Cimet – ljekoviti začin
Stari Egipćani i Feničani koristili su cimet u liječenju prehlade, povišene temperature, otežane probave, nadimanja i umora. U kulinarstvu Srednjeg vijeka bio je jedan...
Jasenak liječi slabokrvnost i uklanja crijevne nametnike
Jasenak je zeljasta trajnica čiji korijen je snažan, valjkast, vodoravan, a iz njega svake godine izbije po jedna ili više do 1,5 metara visokih...
Prehrambena vrijednost krumpira
Malo je ljudi koji na svom jelovniku najmanje jednom tjedno nemaju gomolj krumpira kao osnovu obroka ili pak kao dodatak. O uzgoju krumpira i...
Kako se riješiti peruti na prirodan način?
Svaki put kad se spremite za izlazak, primijetite na svojoj tamnoj jakni, majici ili košulji male bijele ljuskice, a usto vas i često svrbi...
Krkavina za detoksikaciju
Grm je ili manje stablo, naraste do 6 metara visine. Prepoznaje se po karakterističnoj glatkoj i sjajnoj kori koja je u mladosti zelene, a...
Pitomi kesten liječi dišne puteve
U zapisima engleskog botaničara, travara, liječnika i astrologa iz 17. st. Nicholasa Culpepera stoji kako će unutarnja pokožica pitomoga kestena zaustaviti svako istjecanje i...
Berba grožđa – berba zdravlja i hranjivih sastojaka
Krajem ljeta vinogradi su puni berača koji vrijedno ubiru plodove cjelogodišnjeg rada. Zrele bobice presijavaju se na suncu skupljajući svu energiju, i zemlje i...
Ljekovitost mažurana
Mažuran (Origanum majorana L.), pripada obitelji usnatica, poznat je i pod nazivima majoran, majorana, mažuran divlji i sl. Spominju ga već u starom Egiptu,...
Rabarbara čisti jetru i obnavlja organizam
Poznata je i po nazivima kineska rabarbara i rabarbara slatka. Podrijetlo joj je iz Kine, iz koje potječu i prvi zapisi o ovoj biljci iz...
Crvena bazga ili divlji bezeg
Crvenu bazgu su Nijemci naveliko uzgajali poslije Drugog svjetskog rata. U Sjevernoj Americi ovu biljku tradicionalno koriste starosjedioci.
Varijanta crvene bazge koja prirodno dolazi na...
Kako čitati oznake na pakiranju, a da vas ne prevare?
Čitanje specifikacija na proizvodima je vrlo zahtjevno. Današnji potrošači sve više misle o zdravlju tako da proizvođači hrane koriste trikove kako bi vas naveli...