Duboko zimsko mirovanje voćaka

1865

Duboko zimsko mirovanje u kojem se voćke nalaze traje od otpadanja lišća do bubrenja pupova. Genetski je uvjetovana pojava u kojoj se odvijaju važni fiziološki i biokemijski procesi o kojima ovisi tijek razvoja voćaka tokom godine.

U tom periodu prestaje vidljivi rast nadzemnih organa, a unutar biljke odvijaju se važni procesi.

Nabrojit ćemo neke:
– sinteza šećera i lipida. Šećeri nastaju razlaganjem škroba i štite bjelančevine protoplazme od koagulacije. Za nakupljanje suhe tvari u stanicama odgovorna je fotosinteza. Nesmetana fotosinteza preduvjet je za uspješno nakupljanje šećera.- djelomična dehidracija stanica odnosno smanjivanje udjela slobodne vode, a povećanje udjela vezane vode i povećanje koncentracije staničnog soka. Time se smanjuje mogućnost stvaranja kristala leda u stanicama i izvan njih.- akumuliranje endogenih inhibitora. Voćke ulaze u zimsko mirovanje i zbog nagomilavanja inhibitora [npr. apscisinska kiselina (ABA, dormin), naringenin, prunin i neki fenolni spojevi].

Nadalje, u toku zime pod utjecajem niskih temperatura dolazi do razgradnje dormena od kojih je najvažnija ABA, što uzrokuje povećanje stimulatora rasta – auksina, giberelina i citokinina. Naime dormeni se razgrađuju pod utjecajem sume inaktivnih temperatura (0 – 5 oC odnosno 7,2 oC). Tako da svaka vrsta, odnosno sorta mora skupiti određenu sumu inaktivnih temperatura kako bi u proljeće mogla normalno započeti sa vegetacijom. Niske temperature su potrebne da bi se izvršile neophodne promjene endogenih inhibitora (transformiranje u druge tvari – stimulatore, odnosno smanjenje njihove koncentracije).
Niske temperature u toku zime imaju važnu ulogu kod listopadnih biljaka, naime nedovoljno izlaganje niskim temperaturama u toku zime ima za posljedicu neujednačeno cvjetanje i listanje, stvaranje nedovoljne količine polena, slabiju klijavost polena, opadanje plodova. Zato je u područjima gdje su česte suviše blage zime nemoguće uspješno uzgajati neke vrste voćaka.

Nadalje, neke vrste trebaju više, a neke manje hladnih dana. Tako da prema Eggertu:
Jabuke izložene temperaturi od 7°C završavaju duboko zimsko mirovanje nakon 2300-3680 sati, dok na temperaturi od 0°C mirovanje završi nakon 1000-2400 sati.

Prema Morozu: jabuke trebaju 45-60, kruške 45, šljive 30-60, trešnje 30-45, višnje 15-45 i breskve 45-60 dana s temperaturama ispod 5°C.

Također lijeska u periodu mirovanja zahtjeva – za potpuni razvitak muških inflorescenci sumu inaktivnih temperatura od 300-600, a ženskih florescenci 600-800 temperature ispod 7°C, dok su za vegetativne pupove potrebne sume inaktivnih temperatura od 1000-1300.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.