Uzgoj zečarke

877

Zečarka (lat. Grifola frondosa) je kvalitetna jestiva i ljekovita gljiva iz porodice Meipilaceae. U prirodi tijekom ljeta i jeseni raste na brezi, brijestu ili na hrastu. Saprofitna je gljiva i obično se pojavljuje na donjem dijelu trulih ili već odumrlih debala drveća, kao i na panjevima.

Poput bukovače i shiitake gljive, zečarka se također može uzgajati na oblicama ili panjevima i na supstratu. Ako se uzgaja na starim panjevima, oni će brže istruliti i moći ćete ih se brže riješiti, pa se tako postiže dvostruka korist. Zečarka može dobro rasti i na već trulim panjevima koji su već otprije naseljeni nekim gljivama, ali u takve panjeve treba dodati više micelija.

Proces uzgoj zečarke na oblicama jednak je procesu uzgoja bukovača i shiitake gljiva, a u tu se svrhu mogu koristiti debla vrbe, johe, topole, hrasta i drugog drveća.

Za uzgoj zečarke na supstratu može se koristiti kombinacija piljevine hrasta, jasena ili topole te mljevenih kukuruznih oklasaka ili otpada. Masu treba sterilizirati na temperaturi od oko 120 stupnjeva, a nakon toga ohladiti tako da temperatura supstrata iznosi 30 stupnjeva pa zasijati micelij.

Supstrat je najbolje staviti u polipropilenske vrećice koje već imaju ugrađen filter za zrak. Ako takve vrećice nisu dostupne, supstrat se može staviti u polietilenske vrećice koje onda na vrhu treba zatvoriti malim čepom od vate, promjera oko 10 mm. Omjer micelija koji se dodaje je oko 10 posto u odnosu na težinu vlažnog supstrata.

Inkubacija traje 30 dana i odvija se u mraku, pri temperaturi od 22 stupnja. Kada proces inkubacije završi, slijedi faza proraštanja za koju temperaturu treba spustiti na 10 – 16 stupnjeva i omogućiti tek manju količinu svjetlosti. Vlažnost zraka bi u ovoj fazi trebala iznositi oko 90 posto.

Plodonošenje se odvija na temperaturi od 15 do 18 stupnjeva, uz relativnu vlažnost zraka od 70 do 80 posto. U ovoj fazi je potrebno osigurati nešto više svjetlosti, a budući da rastu i potrebe za zrakom, trebalo bi se redovito obavljati provjetravanje.

U fazi kada dođe do grananja i produživanja peteljki (do 5 cm), prostoriju u kojoj se odvija plodonošenje treba dobro prozračiti kako bi se smanjila koncentracija ugljikovog dioksida i kako bi doprlo više svjetlosti. Vlažnost zraka treba održavati na 80%, ali važno je ne pretjerivati s vlaženjem. Kada dođe do formiranja plodnih tijela, vrećice samo treba otvoriti na vrhu, dakle ne treba ih uklanjati sa supstrata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.