Tov kunića

3414

Mladi se klasično odbijaju sa 8, 10 ili 12 tjedana starosti. U intenzivnim uvjetima proizvodnje mladunci se odbijaju sa 4-8 tjedana starosti.

Tov kunića počinje sa 24-29 dana a traje 70-90 dana. Do 4. mjeseca starosti tovljenika dobivamo ponajviše mišićnu masu, a nakon toga uglavnom mast.Idealna težina tovljenika je 2-2.8 kg. Mladi se po odbijanju drže u kavezima od po 6-7 jedinki u grupi. U uzrastu od 3,5 mjeseci razdvajaju se mladi koji će se koristiti za rasplod od onih koji idu u tov.

Također, odvajaju se muški od ženskih jedinki.

Kao svi mladunci sisavaca tako i mladi kunića imaju svoje kritične periode tijekom odgoja i to su: od poroda do odbijanja koji se ogledaju u ozljeđivanju, nedostatku mlijeka kod majke, kanibalizam, smrzavanje, povećana količina mokraće u leglu. Da bi se spriječile pojave ovih nabrojanih kritičnih točaka neophodna je stalna kontrola legla za što moraju biti omogućeni uvjeti.

Period nakon odbijanja izaziva stres kod mladih koji se ogleda u slabijem konzumiranju hraniva, plašljivosti i agresivnosti. Za početak je poželjno u novu sredinu postaviti jedan dio prostirke iz starog kaveza kako bi mladunci imali osjećaj sigurnosti. Tov kunića također ima svoje kritične točke u promjeni sredine i načina ishrane kao i kontakta sa osobljem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.