Božikovina, zaštićena i ljekovita biljka

7556

Božikovina (Ilex Aquifolium L.) je zaštićena, ali i ljekovita biljka. Poznata je i po nazivima česvina,zelenika, božje drvce, bodika.

bozikovina

Vezano uz narodne običaje, božikovina predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća, a u zimskim mjesecima i u vrijeme Božićnih blagdana stavlja se ispred vrata ili se njome ukrašavaju razni blagdanski vjenčići. Zimzeleni je dvodomni grm ili drvo koje naraste do desetak metara visine. Ima vazdazelene, čvrste, kožaste listove, jajolikog i eliptičnog oblika koji su na vrhovima šiljasti i trnoviti. S gornje strane su tamnozeleni, a s donje bljeđi i svjetlije zeleni. Cvate bijelim ili ružičastim cvjetovima u kraćim ili dužim oskudnim cvatovima. Kora mladog drva je zelene boje, kod starijeg siva i glatka. Plodovi su loptasta koštunica crvene boje. Cvate od svibnja do lipnja.

Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama, između stabala jele i bukve, na nadmorskim visinama i do 2000 metara. Često se kao ukrasna biljka sadi po vrtovima i parkovima.

Mladi listovi beru se tijekom srpnja, a kora u travnju i rujnu.Listovi sadrže glikozid ilicin, triterpenoid, treslovinu, a kora tanin i ljepljive tvari, žutu boju, pektin. Njome se liječe bolesti poput artritisa i drugih reumatskih oboljenja, giht, groznica i malarija, bolesti jetre (žutica), bolesti krvi (malokrvnost), bolesti dišnih organa (bronhitis i katar), bolesti probavnog sustava (slabi rad želuca), krvarenja, tegobe s mokrenjem (pojačano izlučivanje mokraće) i sl.

Sok iz listova dobiva se na način da se svježe ubrani listovi samelju i iz njih se iscijedi sok koji se najviše koristi u liječenju bolesti jetre. Korijen se pak koristi za izlučivanje mokraće, izazivanje pojačanog znojenja i kod povišene tjelesne temperature. Tinktura se koristi uz čaj u liječenju artritisa, reumatskih oboljenja, tegoba sa želucem i sl.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.