Rudbekija ili slamnjak

2177

Većina indijanskih plemena Sjeverne Amerike ovu je biljku koristila u borbi protiv ugriza zmije, povišene temperature, tretiranja rana koje ne prolaze, opeklina, natečenih limfnih čvorova i ugriza kukaca.

Rani bijeli kolonizatori brzo su prihvatili rudbekiju kao lijek za prehladu i gripu te je u 17. st. prenijeli u Europu. Rudbekiju, ehinaceau ili slamnjak, znanstvenog naziva Echinacea angustifolia, njemački botaničar Conrad Moench je u 18. st. smjestio u rod Echinacea, jer ga je suhi plod neodoljivo podsjetio na ježa čije je znanstveno ime roda Erinaceus.

Višegodišnja je zeljanica koja naraste između 40 i 70 cm. Korijen je vretenasta žila srčanica. Stabljika i lišće su rijetko do gusto čekinjasti. Na dugim stapkama je po osam do 21 ružičastih ili ljubičastih latica s 200 do 300 lapova. Cvate od kasnog proljeća do sredine ljeta. Vrlo je proširena po Velikim ravnicama središnje Kanade i SAD – a te u susjednim regijama. Dolazi po suhim prerijama i na slabo plodnoj zemlji. U Europi se uzgaja.

Kemijski sastav: amidi, poliacetileni, glikozidi poput derivata kafeinske kiseline i kininske kiseline, flavonoidi, ugljikohidrati kao što je inulin, esencijalna ulja, minerali i vitamini, osobito krom, željezo, mangan, niacin, riboflavin, selen i vitamin C.

Koriste se svježi korijen i cvjetne glavice. Djeluje kao: antibiotik, antialergenik, baktericid, zaštitnik kolagena, citokinski stimulans koji ima antitumorski i antimikrobni učinak, stimulans imunosustava i limfatički tonik. Znanstveno je potvrđeno da pomaže proizvodnju leukocita i pomaže fagocitima u borbi protiv infekcija i pripremi za izbacivanje toksina iz organizma. Uz to, primjenom rudbekije dolazi do izbacivanja oštećenih stanica i sveg drugog otpada iz krvotoka.

Tradicionalno se koristi za tretiranje prijetećih infekcija poput prehlade i bronhitisa i simptoma poput kašlja i povišene temperature, za tretiranje infekcija urinarnog trakta, upala usne šupljine i ždrijela, za jačanje imuniteta i za tretiranje rana i opeklina. Smanjuje intenzitet i trajanje prehlade i gripe i pomaže tijelu u borbi protiv opetovanih infekcija, osobito dišnog
sustava, srednjeg uha, urinarnog trakta i vaginalnih infekcija uzrokovanih Candidom. Antibiotski djeluje protiv bakterija vrsta Streptococcus i Staphyloccocus aureus. Ublažava umor i glavobolje. Eksterno se koristi za tretiranje rana koje teško zacjeljuju i upalnih stanja koja se manifestiraju čirevima. Kao melem se primjenjuje u slučaju potrganih ligamenata.

Učinci rudbekije su relativno kratkotrajni pa je najbolje uzimati je dva ili tri sata nakon pojave simptoma i potom tri puta dnevno da se osigura potpuni oporavak i optimalna funkcija imunosustava. Ovisno o prirodi tegobe, rudbekija se uzima dva, tri ili osam tjedana, a nakon toga je nužno napraviti jednomjesečnu pauzu. Kontradiktorne su informacije o utjecaju na osobe oboljele od side pa je negdje preporučuju, a negdje naprotiv smatraju da nije dobro dodatno poticati već poremećen imunosustav. Do sada nijedna znanstvena studija nije potvrdila štetnost rudbekije za osobe oboljele od side. Neki je ne preporučuju oboljelima od autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa i kroničnih infekcija poput tuberkuloze i leukemije.

Autor: Marija Glavaš

Izvor: Časopis Hrvatske Šume

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.