Različak, korov i lijek

1306

Pradomovina različka je Sredozemlje, otkuda se raširio po čitavom svijetu. U grčkoj mitologiji smatran je ljekovitom biljkom, jer je kentaur Hiron ozdravio stavljajući ga na otvorenu ranu. P. A. Mathiolus zapisao je u svojoj knjizi, koja je izašla u Pragu 1563., da pomaže kod bolesti s povišenom temperaturom, kod raznih upala, crvenih očiju i sl.

Izvor: Wikipedia

Preporučuje ga ljudima koji izbacuju krv, i to na način da se stavlja u vodu od trputca. U vinu kuhano cvijeće i sjeme različka preporučivao je protiv uboda pauka i škorpiona. Za gnojne rane treba, po njemu, koristiti zgnječeni i istisnuti sok različka ili rane posipati prahom dobivenim od osušene biljke.

Biljka je koja naraste od 30 do 50 cm. Na dlakavim razgranjenim stabljikama razvijaju se svijetloplave cvjetne glavice. Cvjetovi su cjevastog oblika, iznutra manji, izvana nešto veći. Listovi su joj kopljasti i dlakavi, a korijen razgranjen. Sadrži ljekovite tvari poput cikorina, alkaloida, boje, smole, sluzi, tanina, cianina i pelargonina.

Raste na livadama, u poljima, među žitom, na terenima planinskoga i pretplaninskoga područja. Cvate od lipnja do rujna. Skuplja se za cvjetanja, i to tako da se odrežu cijeli nadzemni dijelovi biljke te se suše na toplom i prozračnome mjestu. Na taj način neće izgubiti svoju plavu boju. Osušeni se cvjetovi usitne i pohranjuju u odgovarajuću ambalažu.

Mladi listovi beru se u proljeÊe za pripremu salata, juha, variva i drugih jela. Cvijetom različka liječimo brojne tegobe probavnog sustava (katar, gastritis, prehlađeni želudac).

Učinkovit je i kod liječenja jetara i žuči (insuficijencije jetara, slabog otjecanja i stvaranja žuči, kod očnih bolesti – konjunktivitisa, upale očnih kapaka, otečenih i crvenih očiju). U liječenju vodenih bolesti ima diuretičko djelovanje, jer pojačava izlučivanje mokraće.

Njime se liječe i ženske bolesti (neredoviti mjesečni ciklus, jako krvarenje), bolesti dišnih organa (kašalj, bronhitis), te kožne bolesti i ozljede (kožne nečistoće, osipi, opekline, ugrizi i ubodi kukaca).

Primjenjuje se i kod liječenja upala usne šupljine kao što je upala zubnog mesa ili krvarenje iz zubnog mesa, te raznih oštećenja sluznice usta. U kozmetičke svrhe koristi se čaj od cvjetova različka, za njegu lica i tijela, za ispiranje, pranje i
obloge.

Sjeme različka koristi se kod zatvora i poremećene probave, a listovi su dobri za liječenje reumatskih bolesti.

Autor: pok. Vesna Pleše

Izvor: Časopis Hrvatske Šume

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.