Ljekovitost vlasca

760
Spread the love

Vlasac je višegodišnja je biljka koja raste u gustim busenima. Visine je od 35 do 55 cm. Stabljika je tanka, valjkasta, šuplja, mekana i zelena, visine do 50 cm. Podzemni dio je lukovica stožastog ili izduženo jajolikog oblika, duljine od 2 do 3 cm i širine oko 1 cm. Listovi su zeleni, cjevasti i šuplji, duljine oko 30 cm i širine od 2 do 6 mm.

Cvjetovi su skupljeni u glavice, tamnoružičaste ili blijedo ljubičaste boje, a postoje i sorte s bijelim cvjetovima. Svaki cvijet ima po šest latica. Sitne, crne sjemenke smještene su u malim kapsulama.

Mirisom podsjeća na mladi češnjak. Okus je kao kod mladog luka, ali nježniji, pa ga rado koriste osobe kojima je okus mladog luka preintenzivan. Sadrži fitoncide, aminokiseline, riboflavin, tiamin, gan, bakar, kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink, natrij, selen,
fosfor, beta karoten, kolin, te vitamine A, C, P, K i vitamine skupine B. Sumporne komponente odbijaju razne kukce, ali ne i pčele.

Zahvaljujući redovitoj konzumaciji jača se imunološki sustav pa je vlasac dobra prevencija protiv prehlade i gripe, poboljšava se metabolizam, sprječava ateroskleroza, zahvaljujući vitaminu K jača kosti i zubnu caklinu i poboljšava kožu, jača se reproduktivna sposobnost muškaraca, normalizira povišen krvni tlak, pomaže izbaciti parazite iz organizma. Kolin čuva stanične stijenke i uz to pomaže pamćenju, tj. poboljšava aktivnost mozga, a usporava starenje. Pomaže i kvalitetnom snu i kontroli mišića te i drugim funkcijama nervnog sustava. Važno svojstvo je antitumorsko djelovanje. Prema nekim izvorima vlasac pročišćava krv.

Vlasac je visokonutritivna, a niskokalorična hrana. Za jelo se najčešće koriste stabljike koje se mogu koristiti svježe tako što se nasjeckaju pa mogu biti dodatak, npr. na pizzi, ali i cvjetni pupovi koji su nešto intenzivnijeg okusa po luku, a mogu se koristiti kao dodatak salatama. Same stabljike se pak koriste kao dio salata, kao dodatak mesu uključujući ribu, omletu ili kajgani ili jelima od krumpira. Svježe stabljike mogu se čuvati u hladnjaku u papirnatim ručnicima ili u vazi s vodom. Mlijeko će promijeniti okus ukoliko je stoka konzumirala vlasac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.