Zaraženi alat širi rak masline

1007

Mr. sc. Stanislav Štambuk ističe kako je iznimno važno dezinficirati alat prije svake rezidbe, a zaražene dijelove masline odmah treba ukloniti i spaliti

Bolest raka masline posljednjih petnaest godina najveća je pošast koja pogađa gospodarsku granu maslinarstva u Hrvatskoj i svijetu. U tekstu koji slijedi donosimo izvatke iz predavanja mr. sc. Stanislava Štambuka, Rak masline: iskustva u liječenju zelenom galicom, koje je održao na nedavnoj manifestaciji Maslina Split 2015.

Faktori infekcije

Bakteriozni rak ili tumor masline uzrokuje fitopatogena bakterija Pseudomonas syfingae. Ova bakterija je epifit, što znači da je stalni stanovnik grana i debla masline, a upravo to je razlog njene česte pojave i brzog širenja jer i pri najmanjim ranama i ozljedama lako zarazi biljku. Rane biljke nastaju oštećenjem kore masline prilikom vremenskih nepogoda kao što su tuča i velike hladnoće koje uzrokuju smrzavanje, ali i najnormalnijim tretiranjem masline kao, na primjer, rezidbom i berbom. Čovjek se zato smatra glavnim odgovornim za širenje bolesti jer je prenosi zaraženim alatom.

Faktori infekcije rane i širenja zaraze na maslini su temperatura zraka od 18 do 28 °C i vlažnost preko 80 posto. Stoga, u proljetnom i jesenskom razdoblju simptomatične izrasline na maslini pojave se već mjesec dana nakon zaraze. U zimskom razdoblju period inkubacije je nešto duži – prve izrasline pojavljuju se nakon tri mjeseca.

Znakovi zaraze

Znakovi zaraze manifestiraju se u obliku hipertrofija, okruglastih izraslina, odnosno kvrga ili manjih tumora, svijetlosmeđe do smeđe boje veličine od nekoliko milimetara do 3 do 5 centimetara, na granama (najčešće) i deblu masline. Izrasline se vrlo rijetko javljaju na plodovima. Tumorne kvrge se nakon nekog vremena raspadnu, a iza sebe ostavljaju oštećenja u obliku rak rana ili lezija.

Zaražena stabla koje bolest nije u potpunosti zahvatila moguće je, uz stalnu i pažljivu njegu probranim sredstvima, održavati na životu i ubirati plodove. Uznapredovala bolest, pak, uzrokuje zastoj rasta stabla masline, što je posebno velik problem kod mladih nasada. Opasnost vreba već prilikom uzimanja reznica s potencijalno zaraženih stabala bez prethodne provjere. Posljedica širenja ove bolesti su ogromni gubitci u industriji maslinovog ulja. Dobra vijest je što postoje učinkoviti načini suzbijanja i liječenja raka masline. Suzbijanje raka masline se provodi preventivnim i agrotehničkim metodama. Prevencija bolesti počinje dobrim i pažljivim izborom sadnica.

Preporuča se sadnja otpornih sorti kao što su bjelica, ascolana i levantinka, te izbjegavanje osjetljivih sorti kao što su lastovka, dužica i frantoio. Oblica se smatra srednje osjetljivom sortom masline. U sklopu preventivnih metoda, iznimno je važno dezinficirati alat prije svake rezidbe. Dezinfekcija se provodi potapanjem alata u 5-6 postotnu otopinu modre galice, 4 postotnu otopinu čistog alkohola ili 20 postotnu otopinu zelene galice (D. Elezović, E. Modun).

Premazivanje fungicidima

Važno je i promatrati stanje matičnih biljaka, čije zaražene dijelove odmah treba ukloniti i spaliti. Mjesta oštećenja nastala uslijed rezidbe potrebno je premazati fungicidom na bazi bakra. Agrotehnička mjera suzbijanja bolesti uključuje premazivanje rana fungicidima na bazi bakrenog oksiklorida (npr. Neoram WG, Nordox) nakon vremenskih nepogoda, poglavito tuče koja je najčešći prirodni uzrok infekcije biljke. Liječenje stabala zahvaćenih rakom započinje mehaničkim odstranjivanjem izraslina, najbolje oštrom turpijom. Mjesto oštećenja se, potom, premaže prvo modrom galicom u koncentraciji 4-5 posto, a onda i zelenom galicom u koncentraciji 6-8 posto te se, na koncu, zaštiti voćarskim voskom (D. Elezović, E. Modun). Stabla kod kojih je bolest jako uznapredovala nije moguće izliječiti. U tom slučaju je najbolje stablo posjeći do zemlje te panj tretirati prvo sredstvima na bazi bakra, a onda i zelenom galicom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.