Hranidba janjadi

1170

Prva hrana za janjad je, naravno, majčino mlijeko. Ukoliko se ovce muzu, janjad se nakon 3-4 dana počinje napajati mliječnom zamjenicom.

janjad

Sa 15 dana života janjad počinje konzumirati čvrstu hranu. U praksi se postupak odbijanja janjadi počinje provoditi kada dostignu masu dva i pol puta veću od porodne. Janjadi ostavljenoj za rasplod potrebno je osigurati dovoljne količine kvalitetne voluminozne hrane, kvalitetne paše ili konzerviranih krmiva (sijeno, sjenaža, silaža).

Dnevnim obrocima dodaju se minimalne količine potpunih krmnih ili dopunskih proteinsko-mineralnih smjesa; potpuna krmna smjesa se daje sisajućoj i odbijenoj janjadi u količini koju može pojesti za dvadeset minuta. Uz krmnu smjesu janjad mora imati stalno na raspolaganju najbolje sijeno i pitku vodu. Preporučuje se janjad odbiti od ovaca kada dnevno, uz mlijeko, pojede 250-300 g smjese i približno 200 g sijena. Kod nas je najčešća praksa držanje janjadi na sisi maksimalno dugo jer se ovce rijetko muzu.

Ovakvim postupkom dobiva se mlado janjeće meso, svijetle boje, vrhunske kvalitete koje je jako cijenjeno i traženo. To se najčešće događa na paši i rijetko janjad imaju mogućnost konzumiranja koncentrata. Međutim, ukoliko se janjadi pruži mogućnost uzimanja kvalitetnih koncentrata, tada se bolje koristi mogućnost visoke konverzije hrane i janjad mogu ostvariti priraste i za 30%, bez promjene u kvaliteti mesa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.