Berba lista peršina

2629

Peršin listaš u prosječnim klimatskim prilikama pristiže za berbu lista već potkraj lipnja i početkom srpnja.

persin

Obično u to vrijeme ima dosta sunčanih dana, a idealna je berba po suhom vremenu. Tada list bolje podnosi prijevoz, pa može duže izdržati od berbe do sušnice nego kada je mokar. List se kosi kosilicom, zatim se skuplja mehanički ili ručno, odstranjuju se mehaničke primjese, trpa se u boks palete ili se tovari u rasutom stanju i prevozi u sušnicu na daljnji postupak, cišćenje, pranje i sušenje.

List peršina treba kositi pažljivo da se ne ošteti korjenov vrat ili vegetativni vrh. Mora se kositi 2 cm iznad vegetativnoga vrha, kako bi biljka peršina brzo počela tjerati nove listove.

U to vrijeme redovito su visoke topline, Na mjestima gdje je odrezano lišće biljka gubi puno vlage, pa je potrebno navodnjavati kako bi se peršin odmah počeo obnavljati. Tako možemo već nakon mjesec dana dobiti drugi, nešto niži urod, ali zato vrlo dobre kakvoće.

Postoje odlike koje imaju namjenu proizvodnje lista i one koje imaju dobar urod korijena za sušenje. Spomenute druge odlike imaju znatno manji urod lišća od listaša, ali ipak ga imaju toliko da se isplati i list proizvoditi za sušenje. Takva su odlike peršina primjerice Omega i Delta, a odlike peršina izrazitih listaša su primjerice Falko i Darki.

Pri izboru odlika za proizvodnju treba birati odlike visoke rodnosti i visokoga sadržaja suhe tvari. Svaka odlika ima poseban sadržaj suhe tvari i te posebnosti genetički nosi u sebi.

Prilikom sjetve ne smije se griješiti, jer kada se posije krivo odabrana odlika, pogreška se može ispraviti tek novom sjetvom.

List peršina može imati izmedu 12 i 25% suhe tvari, ovisno o odlici, ishrani i klimi. U suhoj tvari ima do 3% ugljikohidrata, do 5% bjelančevina i do 4% minerala. Također ima značajne količine vitamina, osobito C i A, te eteričnih ulja. Zbog svoje aromatičnosti, kao dodatak prehrambenim proizvodima, sušeni list peršina gotovo nema zamjene. Dužina vegetacije peršina listaša je relativno kratka i traje izmedu 60 i 90 dana, a vegetacija peršina korjenaša traje izmedu 100 i 160 dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.