Korovi u usjevima ozimih žitarica

1040

Ulaskom u hladne zimske mjesece završena je sjetva ozimih žitarica na našim poljima. Poljoprivrednici koji su obavili jesensku zaštitu od korova, uz odabran odgovarajući herbicid, mogu očekivati manju zakorovljenost korovima. Na proljeće kad će se intenzivnim porastom temperature, korovne vrste brzo razvijati bit će potrebna primjena herbicida na onim parcelama na kojima nije obavljena ranije, navodi se u tekstu Maje Šćepanović iz Gospodarskog lista.

Zahtjevnost odabira odgovarajućeg herbicida u uskoj je vezi s korovnom florom. Ozime žitarice velikim djelom zakorovljuju korovne trave. U usjevima žitarica najčešće se mogu pronaći različite vrste trava koje zbog morfološke sličnosti nije moguće jasno razlikovati bez poznavanja morfološki specifičnosti pojedine vrste. U ovom tekstu pokušat ćemo objasniti načine prepoznavanja ozimih korovnih trava s ciljem lakše determinacije.

Od korovnih trava za naše uzgojno područje najznačajnije su obična slakoperka (Apera spica-venti), mišji repak (Alopecurus myosuroides), vrste roda Bromus (stoklasa) kao i jednogodišnja vlasnjača (P. annua). Usjeve ozimih žitarica također zakorovljuju i višegodišnje korovne trave – pirika (Agropyron repens), vlasnjače (Poa pratensis i Poa trivialis) te ljuljevi (Lolium perenne) Korovne trave su jednosupnice (monokotiledone) i pripadaju porodici Poaceae. Glavna značajka vrsti iz ove porodice, za razliku od dvosupnica (dikotiledona) jest uski list pa se stoga najčešće i nazivaju uskolisne vrste, iako se i po drugim morfološkim značajkama razlikuju od dvosupnica.

Tako kod trava klica ima jednu supku, klijanje je uvijek hipogejsko (klica ostaje ispod površine tla), a klijanac je zaštićen kožicama (koleoptila i koleoriza), primarni korijen brzo odumire i razvije se tzv. čupavo korijenje, a raspored listova na vlati (stabljici) je uvijek izmjeničan. Na bazi vlati kod trava se nalazi čvor busanja.

Nervatura uskog lista je uvijek paralelna. Začetak vlati i listova je kod nicanja zaštićen posebnom kožicom koleoptilom i štiti pupoljčić dok se ne razvije prvi pravi list. Iako je determinacija korovnih trava, a pogotovo u njihovoj ranoj razvojnoj fazi zahtjevna ona je nužna kako bi se mogla donijeti pravovremena odluka o suzbijanju. Stoga u nastavku teksta prikazujemo najvažnije korake koji mogu pomoći proizvođačima ozimih žitarica odrediti o kojoj se korovnoj travi radi.

Prvi korak donošenju odluke o potrebi suzbijanja i izboru herbicida jest uspješno prepoznavanje korovnih vrsta u usjevu. Temeljem ispravne determinacije može se odabrati najučinkovitiji herbicid ili kombinacija herbicida za određenu vrstu. Ispravna determinacija korovnih vrsta posebice je važna u ranijoj razvojnoj fazi.

Međutim u toj fazi (klijanac) upravo i jest najteže pravilno odrediti o kojoj se korovnoj vrsti radi, a posebice je teško kod korovnih trava koje su morfološki vrlo slične. Ponekad je zbunjujuće čak i u naprednijoj razvojnoj fazi (vlatanje, klasanje i cvatnja) točno odrediti o kojoj se vrsti trava radi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.