Dodaci stočnoj hrani u zimskim obrocima

2128

U hranidbi svih životinja pa tako i preživača vodi se briga da hranidbeni obroci budu dobro sastavljeni i uravnoteženi, a to znači da obrok sadrži dovoljnu količinu kvalitetnih ugljikohidrata i proteina s dodanim potrebnim mineralima i vitaminima kao i odgovarajućom količinom voluminozne hrane.

BENURAL S sadrži ureu koja je homogenizirana i fizički vezana sa sumporom i benalom. Urea se fiziološki preko amonijaka prevodi u proteine buragovih mikroorganizama i tako zamjenjuje biološki vrijedne prave proteine u stočnoj hrani. Sumpor daje građu za sintezu nekih esencijalnih aminokiselina (metionina i cistina). Benal osigurava stabilnost uree i postupno oslobađanje amonijaka u probavnom traktu preživača te veže neke plinove i toksične tvari.

Neproteinski dušik u obliku BENURALA S dodaje se u hranu preživačima (najčešće junadi) jer za preživače ima proteinsku vrijednost i može zamijeniti dio pravih proteina hrane. Međutim povoljan učinak u hrani preživača ima samo ako se dodaje u količinama i na način da ga mogu iskoristiti mikroorganizmi buraga za svoju sintezu i reprodukciju.

Osim organskih sastojaka hrana za preživače mora sadržavati i određenu količinu minerala. Minerali od najveće važnosti su kalcij i fosfor naročito za mlade životinje te krave u reprodukciji i laktaciji.

Kalcij i fosfor najviše se ugrađuju u kosti i zube iako imaju čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam životinje. Pravilna opskrba kalcijem i fosforom od velikog je gospodarskog značenja, posebice u intenzivnom držanju i proizvodnji. Nedostatak fosfora može neposredno umanjiti iskorištavanje hrane, pogodovati nastajanju probavnih poremećaja i pogoršati opskrbu organizma proteinima i energijom. To znači da može neposredno utjecati na priraste tjelesne težine i proizvodnju mlijeka. Organizam dobiva potrebne količine kalcija i fosfora hranom zato je njena kvaliteta od presudne važnosti. U zimskim mjesecima je nestašica fosfora izraženija stoga je potrebno u hranidbi preživača svakodnevno dodavati dovoljno minerala i u svim razdobljima održavati dobru snabdjevenost i zalihu minerala u organizmu. To se može postići dodavanjem mineralnih dodataka poput FOSFONALA ili FOSFONAL FORTE.

FOSFONAL FORTE se od FOSFONALA razlikuje po tome što sadrži veći postotak fosfora i dušika te manji postotak benala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.