Zoonoze domaćih životinja

1653

Zoonoze predstavljaju skupinu zaraznih bolesti, zajedničkih ljudima i pojedinim životinjskim vrstama, koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obratno.

Opisano je preko 200 zoonoza. Ako radite sa životinjama, možete biti u opasnosti. Mikroorganizmi kao što su bakterije, virusi, paraziti i gljivice mogu uzrokovati bolesti zoonoze. Ljudi se mogu inficirati izravno preko živih životinja (kontaktom sa slinom, izmetom, mokraćom te ugrizom ili ogrebotinom) ili nakon konzumiranja onečišćene hrane životinjskog porijekla.

Dobra praksa menađmenta povezana sa zbrinjavanjem bolesnih životinja, upotrebom zaštitne odjeće, zaštitom svih ogrebotina i posjekotina i dobrom osobnom higijenom, su dijelovi preventivnog programa svih farmi koje sudjeluju u Farmskom sustavu kvalitete. Ruke se trebaju redovito prati i sušiti prije jela, pića ili pušenja. Uzgajivači trebaju tražiti savjete od svih veterinara u području preventive zoonoza i trebali bi odmah konzultirati svog liječnika, ukoliko, kada se razbole postoji sumnja na zoonozu.

zoonoze

zoonoza2

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.