Ždrebećak

4113

Ždrebaćak je akutna bakterijska zarazna bolest konja od koje uglavnom obole ždrebad, i to sva, kada se bolest pojavi u ergelama.

Uzročnik je otporan u vanjskoj sredini i na većinu dezinfekcionih sredstava. Bolesti pogoduju loše smještajne prilike, boravak u pretoplim štalama i premalo kretanja na slobodi. Stariji konji obole obično kada su prehlađeni, kada se dugo transportuju ili rade teške poslove. Također jasle, hrana, stelja i trava na paši mogu biti izvor infekcije.

Oboljenje započinje smanjenjem apetita, povišenjem temperature, bistrim zamućenim iscjedkom iz nosa koji za 4 do 5 dana postane gust i gnojan. Kod mlade ždrebadi taj iscjedak je obično ljepljiv, a kod kašljanja se izbacuje u obliku grudica. Gotovo kod svih se razvije upala podviličnih limfnih žlijezda koje su na pritisak bolne. Oteklina je ograničena i napeta pa ždrebad drži glavu ispruženu i ukočenu.

Na tom mjestu koža se probije, odakle onda izlazi gusti žućkasto-bijeli gnoj. Disanje je ubrzano, a javlja se vlažan i bolan kašalj. Čirevi se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela, a mogu se primijetiti i izljevi sadržaja čireva u kičmeni kanal, zbog čega se javljaju znakovi upale mozga. Čir na dnu usne šupljine može izazvati otok jezika koji onda strši iz usta. Oboljelu ždrebad treba odmah izolirati i započeti ih liječiti penicilinom najmanje tri dana.

U preventivne svrhe izbjegavati kontakt ždrebadi sa kopitarima nepoznatog porijekla, a novonabavljenu ždrebad držati odvojeno bar 14 dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.