Salmoneloza domaćih životinja

2542

Salmoneloza je bolest različitih vrsta divljih i domaćih životinja i čovjeka. Najčešće obolijeva prasad nakon odbića, telad u dobi od 15 do 30 dana i junad te mlada perad.

svinja

Uzročnik je bakterija, a izvor bolesti mogu biti bolesne životinje, iscjedak iz maternice, izmet, kliconoše, zaražene divlje životinje, glodavci, čovjek i njegove izlučevine te jaja salmonelozne peradi. Bolest se širi zagađenom hranom i vodom, kliconošama i zaraženim jajima.

Bolest nema tendenciju brzoga širenja i prenošenja, obično se pojavljuje u jednom uzgoju i u njemu dugo stagnira. Pojavi bolesti pogoduje mlađa dob životinja, nepravilna i neuravnotežena hranidba, nepovoljni uvjeti držanja i higijene, transport i intenzivno iskorištavanje životinja, virusne bolesti, kanibalizam i prisutnost glodavaca. U bolesnih životinja može se primijetiti opće poremećaje zdravlja, neraspoloženje, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, jaku žeđ, crvenilo kože, sluzavo-gnojni iscjedak iz nosa, visoku tjelesnu temperaturu te zanošenje u hodu.

Do uginuća može doći za 2 do 4 dana, a bolest može prijeći i u kronični oblik, s dugotrajnim proljevom i mršavljenjem. Bolest je značajna zbog pojave većega broja kržljavaca, uginuća, širenja u uzgoju, troškova liječenja i kliconoštva te mogućnosti zaraze čovjeka putem hrane.

Preventiva: odvajati bolesne od zdravih životinja, održavati higijenu i provoditi kvalitetnu hranidbu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.