Bolest Aujeszkoga

183

Svinje, u kojih se infekcija može javiti i u subkliničkom ili latentnom obliku, su ujedno i prirodni domaćin virusa.Uzročnik bolesti je Herpesvirus suis 1, a pripada podporodici Alphaherpesvirinae, porodici Herpesviridae.

Vrijeme inkubacije obično traje od 1 do 10 dana, ovisno o dobi životinje. U svinja se virus BA u pravilu prenosi peroralno ili respiratornim putem, ali je moguća i transplacentarna infekcija. Ostale životinje se obično zaraze bliskim kontaktom sa zaraženom svinjom, a mesojedi ili svejedi i zaraženim sirovim mesom.

Klinički znakovi u svinja ovise o dobi svinje, načinu infekcije, virulenciji i imunološkom statusu životinje. Mlada prasad je vrlo osjetljiva te smrtnost doseže 100% tijekom prva 2 tjedna starosti.

Kliničku sliku prati hipertermija i teški neurološki poremećaji. U prasadi starije od dva mjeseca BA je uglavnom bolest dišnog sustava, uz čestu pojavu sekundarnih bakterijskih infekcija te povremeno vidljive znakove od strane središnjeg živčanog sustava (SŽS). Morbiditet može biti i 100%, no starija prasad ima tendenciju oporavka.

U odraslih svinja infekcija je obično blaga do inaparentna, sa znakovima od strane dišnog sustava. Međutim, u nekih svinja može se razviti teža upala dišnog sustava koja rezultira upalom pluća. Povremeno su mogu uočiti i znakovi od strane SŽS u vidu tremora mišića ili
konvulzija.

U krmača i nazimica česti su poremećaji u reprodukciji. Gravidne krmače mogu resorbirati inficirane fetuse, pobaciti, ili oprasiti avitalnu prasad. Česta posljedica infekcije nerasta je neplodnost. Ponekad u svinja potpuno izostaju znakovi bolesti (latentna infekcija).

Uz svinje, bolest se javlja i u drugih sisavaca, uključujući goveda, ovce, koze, mačke i pse, dok je u konja rjeđa. U goveda i ovaca BA je gotovo uvijek smrtonosna, a uginuće nastupa unutar nekoliko dana. Jedan od prvih simptoma je intenzivan svrbež koncentriran na pojedine dijelove tijela. Zaražene životinje postaju progresivno slabije, leže, imaju kolvulzije, škrgutaju zubima, imaju nepravilan rad srca te ubrzano plitko disanje u kombinaciji s neurološkim znakovima koji mogu podsjećati na bjesnoću. Slični klinički znakovi javljaju se i u pasa i mačaka.

S obzirom na kontinuirano podizanje standarda vezano za zdravstveni status i stavljanje u promet živih svinja između država članica sukladno Odluci 2008/185/EC određeni su dodatni kriteriji za pojedine regije ili zemlje u odnosu na BA. Provedba predmetnog programa osmišljena je na takav način da većina gospodarstava svinja temeljem provedenih pretraga bude u mogućnosti ostvariti status slobodnih od BA u što kraćem vremenskom periodu. Krajnji cilj programa jest ostvarivanje statusa države slobodne od BA, odnosno iskorjenjivanje bolesti na teritoriju Republike Hrvatske, ali i omogućavanje stavljanja živih svinja bez ograničenja u promet na zajedničko EU tržište.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.