Izbor sorte za sušenje grožđa

1088

Za proizvodnju grožđica koriste se pretežno bijele sorte bez sjemena kao što su Thompson, Sultana, Malaga, Monukka, Zante, Muscat i druge.

Na našemu tržištu najpoznatija i najkorištenija je grožđica sorte Sultana. Grožđice su zbog prirodnog sadržaja fruktoze i glukoze, odličan izvor energije i stoga vrlo korisne za sportaše, djecu, trudnice ili oporavak nakon bolesti. Grožđice sadrže mnoge minerale: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, natrij, klor, bakar, cink i željezo tako da se preporučaju kod deficita minerala u organizmu. Mogu se jesti svježe ili dodavati u pahuljice ili smoothieje, salate, peciva, čokolade, umake, kompote, energetske pločice i niz drugih proizvoda.

Proizvodnja vina od djelomično prosušenog grožđa na području Mediterana ima dugu povijest i prvi put se spominje u zapisima grčkog pjesnika Hesioda iz 8. stoljeća prije Krista. S ciljem aromatiziranja vina i proizvodnje desertnih vina u našim krajevima radi se prosušivanje različitih sorti kao što su npr. Vugava, Pošip, Grk, Plavac mali, Lasin, Plavina, Babić, Glavinuša, Muškat, Maraština i niz drugih. Uglavnom skoro sve sorte se mogu prosušiti, te na taj način koristiti u proizvodnji vina.

Međutim, sorte se razlikuju u svojim svojstvima među kojima su najznačajnije odgovarajući omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pa je različita i njihova pogodnost za ovu namjenu. Tijekom sušenja, od mehaničkih promjena najvidljivije su promjene u randmanu grožđa.

Masa nakon prosušivanja grožđa sa proizvodnju vina kreće se između 50 i 55 % od početne količine ubranoga grožđa, što prvenstveno ovisi o načinu sušenja, zatim o kvaliteti sirovine i samoj sorti koja se suši. Sorte sa debljom kožicom teže se i sporije prosušuju od onih sa tankom kožicom, ali su otpornije na Botritys.

Iz toga razloga kod sorata sa tankom kožicom treba češće pratiti razinu šećera kako ne bi došlo do presušivanja. Veličina bobice također značajno utječe na brzinu sušenja. Sorte sa manjom bobicom imaju veću površinu kožice u odnosu na volumen, pa se brže prosušuju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.