Izbor mužjaka kunića za rasplod

2813

Izreka »mužjak je pola stada«, često upotrebljavana u krugu uzgajača kunića, ukazuje na posebno značenje kunića mužjaka koji se pari s mnogo ženki i tako svoja nasljedna svojstva prenosi na mnogo veći broj potomaka nego što ih prenosi ženka.

Dok se od natprosječne ženke na godinu dobije 50 do 60 mladih, dotle mužjak u godinu dana može postati otac od 750 do 1000 mladih, ako u stadu oplođuje samo 25 ženki. Iz tih razloga treba izboru mužjaka za rasplod obratiti posebnu pažnju i između njih provesti strog odabir.

Da bi dao odgovarajuće potomstvo, mužjak mora potjecati od zdravih i dobrih roditelja, koji su se odlikovali plodnošću i proizvodnošću, i treba ga nabavljati iz poznatih i solidnih uzgoja. Mužjak mora po cijelom vanjskom izgledu, po boji, dužini i sjaju dlake, težini i obliku tijela i pojedinih njegovih dijelova odgovarati standardnom tipu dotične pasmine.

Što se tiče tijela, ne treba pretjerivati u zahtjevima, jer se može dogoditi da se odvrati pažnja od zdravlja, plodnosti i intenziteta rasta. Tipični mužjaci, u usporedbi sa ženkama, krupnijeg su tijela, deblji i imaju masivniju (krupniju) glavu, jače kosti, deblju kožu pod krznom i življi su.

Međutim, dosadašnja iskustva pokazala su da su životinje unutar iste pasmine, s nešto dužim i užim tijelom bolje za rasplod od onih kraćeg i šireg tijela.

Osim na zdravlje, oblik tijela i brzinu rasta u mladosti, mora se paziti i na ostale momente koji su vezani uz spol. U prvom redu treba paziti na normalno formiranje vanjskih spolnih organa. Vidljive sekundarne oznake spola znak su i sposobnosti za rasplod. Mužjaku u dobi od 3 mjeseca testisi se spuštaju iz trbušne šupljine u kesice. Mužjaci s testisima uvučenim u trbušnu šupljinu redovito su neplodni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.