Krkavina za detoksikaciju

3463

Grm je ili manje stablo, naraste do 6 metara visine. Prepoznaje se po karakterističnoj glatkoj i sjajnoj kori koja je u mladosti zelene, a kasnije sivosmećkaste boje.

Drvo je lomljivo i žućkaste boje. Listovi su izmjenični, jajasti, s gornje strane sjajni i blago nazubljenog ruba. U pazušcima listova razvijaju se, u manjim nakupinama, od dva do šest sitnih dvospolnih cvjetova. Iz tih cvjetova razvijaju se plodovi, okrugle bobe, koje su isprva crvenkaste, a kad sazriju crne do crno ljubičaste boje.

Raste među grmljem, svijetlim šumama, šikarama, uz naselja, potoke i rijeke. Vrijeme cvatnje je od svibnja do lipnja. Bez naročitog je mirisa, ali jako gorkog okusa. Kad se žvače kora krkavine stare godinu dana, pljuvačka je žute boje.

S grana i stabala kora se skida u rano proljeće (u svibnju), tako da se nožem stvara spirala ili se može zasijecati svakih dvadesetak centimetara i skidati kao cijev. Oguljena kora suši se na toplom i prozračnom mjestu, ali se može i svježa usitniti.

Ljekovita je tek osušena kora pa se najčešće koristi tek poslije godinu dana. Ljekovite tvari: sadrži frangulin, šećer, tanin, frangulinsku kiselinu, antrahinonske spojeve, a kora glikozid frangularoizd.

Ljekovito djelovanje: bolesti želuca i crijeva (slab rad tankog crijeva, bolesti debelog crijeva, zatvor ili konstipacija, slaba peristaltika, hemeroidi, napetost trbuha, grčevi), Šum uha, omaglica, glavobolja, Bolesti jetre i žuči ( otečena ili tvrda jetra, ciroza, zastoj žuči, upala žučne vrećice, pojačano izlučivanje i stvaranje žuči, žučni grčevi, žutica), Bolesti slezene Za detoksikaciju cijelog organizma.

Bolesti kože (liječi se izvana korom krkavine namočene u octu, za liječenje raznih krasta na glavi, koži). Kora krkavine je blago, ali vrlo djelotvorno sredstvo za čišćenje, koje svoje djelovanje postiže tek u debelom crijevu. Po djelotvornosti i svojstvima najviše je nalik listovima sene, aloje i rabarbare.

Čaj: jedna čajna žličica sitno usitnjene kore prelije se sa 2 dl vode. Prokuha se minutu-dvije, ohladi se i procijedi. Uzima se prema potrebi jedna do dvije šalice čaja dnevno, najbolje prije spavanja.

Tinktura: 200 g usitnjene kore i jedna litra 70 postotnog alkohola. Kora se moči tridesetak dana u alkoholu i procijedi. Uzima se dva do tri puta dnevno po 15 ili 20 kapi, uz malo čaja ili vode.

Kontraindikacije: Ne smije se uzimati kod zapetljanja crijeva, akutnih bolesti crijeva i želuca, žuči i kod dehidracije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.