Crveni luk kao lijek

164

Crveni luk (Allium cepa L.) vrlo je ljekovit, počeo se uzgajati prije više od 6000 godina u Mezopotamiji i Egiptu, stoga ne čudi da je vrlo čest motiv na freskama egipatskih grobnica.

Poznat je i po nazivima: obični luk, pravi luk, crni luk, kapula. Pradomovina crvenog luka je srednja Azija, potječe najvjerojatnije iz Afganistana, Turkmenistana i Irana. U Europu je prenesen u srednjem vijeku preko Italije.

Podzemna gomoljasta stabljika sastoji se od mesnatih ljuskastih listova iz čije sredine izlazi nadzemni dio stabljike koji je šupljikav i plavo-zelene boje. Listovi su sabljastog oblika, dugi i plosnati. Zelenkastobijeli cvjetovi združeni su u kuglasti cvat. Razlikuje se više sorti luka, kako po boji, tako po veličini, obliku i okusu.

Može se uzgajati gotovo u svakom povrtnjaku. Najbolje uspijeva na vapnenastom tlu, više suhom nego li vlažnom. Ima bockav i oštar miris koji izaziva podražaj na suze. Okus mu je aromatičan, sladak i oštar. Bere se od kolovoza do listopada, uglavnom glavice luka.

Ljekovit sadržaj: eterična ulja, tiosulfinska kiselina, tiopropionaldehid (uzrokuje suzenje očiju pri rezanju luka), flavonskiglikozid, organske kiseline, vitamine i neke od tvari koje ljekovito djeluju na srce.

Ljekovito djelovanje:
• odličan je diuretik (efikasno odstranjuje višak tekućine iz organizma, preporučuje se oboljelima od reumatizma, artritisa, gihta, kod otežanog mokrenja i smanjene funkcije bubrega,
• kod upale mokraćnog mjehura (cistitisa),
• regulira probavu (pospješuje izlučivanje probavnih sokova), regulira rad crijeva i pomaže kod ostipacije
• kod bronhitisa, kod upale grla,
• pomaže izbacivanju parazita iz crijeva (glista),
• jača oslabljen rad srca i oslabljenom organizmu vraća snagu,
• pomaže u njezi kose (sprječava ispadanje kose, jača njen korijen i uklanja prhut s neugodnim svrbežom),
• jača nokte na rukama i nogama,
• smanjuje razinu šećera u krvi.

Sirup od luka: cijela lukovica sitno se isjecka i izmiješa s tri velike žlice šećera. Doda se 1/8 l vode i prokuha se nekoliko minuta. Poslije kuhanja pripravljen sirup pusti se odstajati nekoliko sati te se zatim procijedi. Uzima se tri do pet puta na dan po jedna ili dvije čajne žličice. Ovako pripravljen sirup posebno je koristan kod prehlade te u liječenju kašlja.

Tinktura: u pola litre rakije komovice stave se dvije očišćene i sitno na kockice isjeckane glavice luka. Luk mora odstajati u rakiji (na umjerenoj temperaturi) dva tjedna, zatim se tinktura procijedi. Ovako dobivenom tinkturom masira se koža glave, odnosno korijen kose navečer prije spavanja. Osim tinkturom, koža vlasišta može se masirati i čistim sokom od crvenog luka, kako bi se postigli isti efekti u liječenju.

Pripravak od crvenog luka za mršavljenje: 30 dkg dobro zgnječenog crvenog luka pomiješa se s 10 dkg livadskog meda te se ova mješavina stavi u 6 dl kvalitetnog bijelog suhog vina. Pripravak se drži na hladnom i tamnom mjestu. Uzimaju se dnevno tri do četiri jušne žlice pripravka kao dodatni dio kure za mršavljenje.

Uz češnjak, luk se smatra najzdravijim začinom. Stavlja se u sva jela, koristi se u sirovom, prženom ili kuhanom stanju, sitnije ili krupnije nasjeckan, u umacima, pečenkama ili salatama. No da bi se postigao efekt koristan po zdravlje, crveni luk je najbolje jesti sirov. Najnekorisniji je prženom obliku, jer visoka temperatura uništava njegove ljekovite sastojke.

Autor: pok Vesna Pleše

Izvor: Časopis Hrvatske Šume

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.