Ljekovitost divljeg šipka

1207

Od šipka se najviše koriste plodovi, koji se skupljaju kad su još mekani i nisu se još odrvenili.

Koriste se i sjemenke i mladi listovi, latice cvijeta, koje se koriste u gastronomiji i kuhaju sa šećerom te pupoljci od kojih se najčešće pravi ekstrakt. Plod šipka, uglavnom se ne koristi u svježem stanju, već se suši i smatra se najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C, B1, B2 i provitamina A, šećera, saharoze, organske limunske i jabučne kiseline i pektina.

Najnovija istraživanja su pokazala da je vitamin C vrlo stabilan, odnosno da se i nakon jedne godine od prerade i proizvodnje u marmeladi od šipka, može naći i više od 20 posto vitamina i minerala od njegove inicijalne količine.

Plod i cvijet pasje ruže koristi se u pripremi čajeva, ekstrakta i marmelade, a istraživanja su pokazala da korištenjem ekstrakta pasje ruže možemo zaustaviti rast stanica nekih vrsta tumora, a potvrđeno je da djeluje korisno i protiv bolova u trbuhu, ali i smanjenju tjelesne težine. Čaj od cvijeta i ploda šipka ipak najviše se koristi kao preventivno sredstvo zimi, kada se javljaju česte prehlade, a pomaže i kod kašlja i vrućice. Ovaj je čaj najefikasniji za unošenje u organizam askorbinske kiseline, a u cilju zaštite organizma od prehlada i gripe, osim toga jača imunitet i poboljšava cirkulaciju. Često se čaj od šipka koristi i za liječenje bolova u želucu, otklanja umor, blago djeluje na izlučivanje tekućine, poboljšava san i blagotvorno djeluje na probavne organe.

Sjemenke su bogate vitaminom E i vanilinom, koji obiluje blagim ugodnim mirisom, od kojih se izrađuje biljno ulje. Ulje je jako cijenjeno u pripravcima za regeneraciju i njegu kože. Marmelada napravljena od svježih plodova šipka djeluje kao blago sredstvo za čišćenje krvi.

Najjednostavniji, ali i najučinkovitiji pripravak od šipka ipak je čaj, koji se priprema tako da se jedna čajna žličica sjeckanog ploda od šipka, prelije s dva decilitra kipuće vode i ostavi, poklopljenog dok se ne ohladi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.