Njemačko simentalsko govedo

3777

Proizvodnja mlijeka je najvažnije svojstvo u gospodarskoj isplativosti i uspjehu simentalske pasmine. Njoj se u uzgoju pridaje najveći značaj.

Ova pasmina uz visoku mliječnost posjeduje i visoki postotak mliječne masti kao i bjelančevina. Budući da je bjelančevina u mlijeku kvalitetna, ona je pogodna za proizvodnju velike količine sira najbolje kvalitete.

Mesna komponenta je nezaobilazna kod kombinirane simental pasmine. Ona se odlikuje visokim kapacitetom rasta, odličnom mišićavosti te mekanim i ukusnim mesom.

Njemački simentalac je k tome idealna pasmina za držanje u sustavu krava-tele. U Njemačkoj ima oko 200 000 grla koja se koriste u sustavu držanja krava-tele. Ako se tome pridoda i preko 13 000 simental krava koje se vode u matičnim knjigama mesnih pasmina vidljivo je da je to najbrojnija pasmina u sustavu držanja krava-tele u Njemačkoj.

Proizvodnja: 5 689 kg mlijeka, 4.14% mliječne masti, 3.50% bjelančevina
Težina: preko 750 kg. Visina grebena krava: 138 – 142 cm

Podrijetlom je iz doline rijeke Simme u Francuskoj. Razvijao se kao alpska pasmina triju osobina. Zbog svojih proizvodnih karakteristika proširio se u posljednjih 90 do 100 godina u mnoge europske zemlje. Dominantna je pasmina goveda Srednje Europe. Današnji službeni naziv u svjetskim okvirima je Simmental – Fleckvieh.

Dominiraju dva tipa: švicarski simentalac i njemački Fleckvieh.

Ostali relativno čisti tipovi su češki, slovački, bugarski, talijanski i slovenski, specifičan tip u Hrvatskoj i neki drugi.

Procjenjuje se da u svijetu postoji oko 40 milijuna simentalskih goveda. U svim europskim zemljama gdje se uzgaja, dvojako se iskorištava, osim u Britaniji i Irskoj, gdje se koristi kao mesno govedo. U prekomorskim zemljama, u koje se u posljednjih dvadesetak godina veoma širi, simentalac se koristi kao mesna pasmina u čistoj krvi i kao meliorator tamošnjih mesnih pasmina.

Boja simentalca varira od žute do crvene s bijelim šarama, a glava, noge i rep su bijeli s pigmentnim poljima. Dlaka mu je mekana, koža srednje debela i djelomično pigmentirana.

Simentalska pasmina je dominantna po broju i proizvodnji mlijeka i mesa u Hrvatskoj. U uvjetima kad je neostvariva internacionalna specijalizacija proizvodnje potrebno je njegovati uzgoj kombiniranog goveda. S obzirom na svoje anatomske i fiziološke karakteristike, simentalac je osobito prikladan za manje farme kombiniranog smjera proizvodnje. Za djelotvorno iskorištavanje na velikim farmama preduvjet su određeni novi tehnološki postupci i korekcije mliječnih i muznih karakteristika.

S obzirom na djelotvornost iskorištavanja krme i visinu proizvodnje u današnjim ograničenim energetskim uvjetima, smatra se poželjnom ne prevelika krava, teška 650 do 700 kg. Proizvodni kapacitet današnjih uzraslih simentalki u Hrvatskoj procjenjuje se na oko 5 000 kg mlijeka u laktaciji, sa 195-200 kg mliječne masti i 170-180 kg mliječnih proteina.

Proizvodni vijek u intenzivnom iskorištavanju traje 5 do 7 godina, pa je simentalac relativno dugovječan odnosno ustrajan u proizvodnji. S obzirom na njegovu osrednju dnevnu proizvodnju od 16-20 l, potrebe za krepkom krmom su minimalne. Simentalac je osobito poznat po sposobnosti proizvodnje kvalitetnog mesa.

Visoki udio čistog mesa u polovicama (62-67%) i mramoriranost mesa svrstavaju ga u red najboljih pasmina za meso na svijetu. Simentalac je uz neke europske mesne pasmine meliorator mesa širom svijeta. U tovu na voluminoznoj krmi i koncentratu do težine 650 kg postiže dnevni prirast od 1,3 kg, a u intenzivnom tovu do 500 kg težine ostvaruje dnevni prirast preko 1,5 kg. Prikladan je za pašu na nizinskim i brdskim mekanim travnjacima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.