Martinčica, ukusna jesenska gljiva

1672

Martinčica je jestiva gljiva iz porodice Tricholomataceae. Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u skupinama u šumama, travnjacima i manjim šumarcima.

martncica
Izvor: Wikipedia

Klobuk je u mladosti čunjast, gotovo konično ispupčen, s izdignutom oblom izbočinom, poslije se sve više udubljuje, a u sredini izbočina ostaje pa izgleda kao pupoljak. Klobuk ima oblik lijevka. Rub klobuka je sve do starosti podvinut, najprije jako spiralno i debelo, poslije i razdaleko. No, jasno je rebrast i često valovito s jedne strane nadignut.

Klobuk naraste od 4 do 20 cm širok. Kožica je suha, debela i ne može se oguliti. Kožica je u mladosti malo tamnija, smeđastooker, rumenooker, mesnate boje, postupno mijenja boju i dobiva nešto svjetliji ton, do bijele boje. Lističi su gusti, pomiješani s kračima, razmak može biti i širi od 2 mm, spuštaju se jako niz stručak. Boja listića je bijela, poslije žučkasta. Stručak robustan, deblji od 1,5 cm, prema dolje postupno sve deblji, pun je i žilav, iste je boje kao listići i klobuk. Stručak naraste 5 – 15 cm visok i 1 – 3,5 cm debeo, dulje vrijeme od klobuka ostaje mesnatih nijansi.

Meso je jedva deblje duž strana nego što je na rubu, ali iznad stručka naglo debelo, čvrsto i u starijih primjeraka tvrdo, elastično i žilavo, no sočno. Za kišnog vremena vodenasto je bijele boje, izvanredno jakoga karak terističnog mirisa po svježem voću, okus ugodan. Spore gotovo okrugle, zbog kukastog apiculusa ne izgledaju tako, mogu biti krupnije ili sitnije granulacije, veličine su 6 – 7,5 x 5 – 6,3 µm.

Raste od rujna pa sve do prosinca u unutrašnjosti, na moru i u siječnju, a najviše je nalazimo po travnjacima, pašnjacima, šumskim čistinama i manjim šumarcima. Možemo je naći i u vlažnim bjelogoričnim i crnogoričnim šumama po vanjskom rubu šuma.

Ime martinčica dobila je jer raste oko Svetog Martina (11. studeni). Na stranim jezicima nazivi su trooping funnel, monk’s head (eng.), Mönchskopf (njem.), tête-de-moine (fr.), fungo di San Martino, cimballo (tal.), platera, platanera, cabeza de fraile, muserón de otoño (špa.), pozna lijevka (slo.).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.