Ledenjača ili sluzava korjenjača

777

Ledenjaču je prvi opisao njemački botaničar i mikolog Heinrich Adolf Schrader te ju je smjestio u rod Agaricus, kao što je u to vrijeme bio slučaj s brojnim gljivama.

U rod Oudemansiella premjestio ju je austrijski mikolog Franz Xsavier Rudolf von Höhnel 1909. godine. Rod je uspostavio talijansko-argentinski mikolog Carlos Luigi Spergazzini 1881. godine, a ime je dao u čast nizozemskom kolegi Cornelleusu Antonu Janu Abrahamu Oudemansu.

Široko je rasprostranjena vrsta, no najčešće se nalazi po južnoj i središnjoj Europi. Rjeđe se nalazi pojedinačno, češće u grupama i u tom slučaju često su jedne iznad drugih. Rastu na debelim granama većih stabala, panjevima, mrtvom drvetu, osobito bukve, ponekad na drvetu hrasta, graba, javora ili brijesta.

Klobuk je kod mladih primjeraka polukružnog oblika, kasnije se izravnava, boje bijele poput papira ili svjetlosive, a stariji primjerci imaju smećkastu boju u središtu. Za sunčanog dana dobiva poseban sjaj zahvaljujući debelom i zato uočljivom sloju sluzi. Polumjera je od 2 do 8 cm, rjeđe 10 cm. Listići su bijeli, prirasli, rijetki, valoviti, širine do 1 cm.

Među glavnim listićima koji se protežu od ruba do središta klobuka nalaze se kratki listići koji se protežu od ruba klobuka i brzo završavaju. Spore su okruglaste, glatke i debelih zidova. Otisak spora je bijele boje. Stručak je cjevast, tanak, solidan, vlaknast, visine od 4 do 6, rjeđe 8 cm i širine oko pola cm. Gornji dio stručka do prstena je rebrast, a na donjem dijelu su tamnosmeđi listići. Prsten je širok, bijele boje, može se pomicati gore – dolje i visi. Zanimljivo je da je stručak iznad prstena sluzav, a ispod suh. Meso je mekano i bijele ili sive boje.

Meso nema mirisa, a okus nije zamjetljiv. Vrijeme nalaženja je od kolovoza do studenog. Jestiva je gljiva, ali slabe kvalitete. Jede se klobuk tako da se prvo uklone sluz i kožica. Mesa je toliko malo da se klobuk ne isplati razrezati. Može se pripremiti s drugim gljivama intenzivnijeg okusa iako neki tvrde da je okus nakon što se ukloni sluz sasvim dobar. Bez obzira što je uvrštena u jestive gljive, preporučuje se kuhanje prije konzumacije.

Ova vrsta jedinstvenog izgleda klobuka, koja je maštovitije ljude podsjetila na naopaku porculansku šalicu, bjelanjak jajeta ili komad leda, po čemu su joj domaći autori i nadjenuli ime, gotovo da se ne može zamijeniti ni s jednom drugom. Slična joj je pripadnica istog roda lat. Oudemansiella brunneoimariginata (Lj. N. Vassiljeva) koja pridolazi na Dalekom istoku i koja je također jestiva. Tamnija je od ledenjače zbog smeđe boje koju sadrži.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.