Čupava kružoliska

276

Čupavu kružolisku ili kravlju vitezovku prvi je opisao njemački mikolog Jacob Christian Schäffer 1774. godine koji ju je tada smjestio u rod Agaricus.

Znanstveni naziv roda Tricholoma potječe od starogrčkih riječi trikhos ili trix što znači kosa i loma što znači rub. Znanstveni naziv vrste vaccinus upućuje na činjenicu da je središnja boja klobuka slična boji crveno-smeđe dlake krave.

Gljiva je sjeverne hemisfere, pridolazi u Europi, na sjeveru Azije i u Sjevernoj Americi. Pronađena je i u Meksiku. Raste u crnogoričnim ili miješanim šumama. Stvara ektomikorizne veze s crnogoričnim drvećem, najčešće sa smrekom, rjeđe s jelom ili borom. Često pridolazi u većim grupama, a vrlo rijetko pojedinačno. Vrsta ima sklonost pojavljivati se na zamočvarenim tlima.

Klobuk mladih primjeraka je stožast do široko konveksan s podvijenim rubom, a kasnije postaje konveksan do izravnan. Promjera je od 3 do 8 cm. Vrh je blago ispupčen. Podloga je krem boje i vidljiva je kao široki rub, a središte je crveno-smeđe, sastavljeno od vlaknastih ljuskica, baršunastih na opip. Meso je bijelo ili žućkasto, ne mijenja boju uslijed oštećenja niti se pojavljuje sok. Listići su rijetki, bijele do krem-žute boje, ponekad s izraženim smeđim mrljicama.

U slučaju oštećenja poprimaju smeđu boju. Spore su okruglaste do eliptične i glatke. Otisak spora je bijele boje. Stručak je šupalj, najčešće ravan i cilindričan te često sužen na bazi. Nema prstena. Dužine je od 3 do 9 cm i debljine od 1 do 2 cm. Pri vrhu je bijele boje, a potom prelazi u smeđu kakva odgovara onoj na površini klobuka i gdje je vlaknaste strukture nalik na ljuske.

Meso je bijele ili blijedo žute boje, a ako se ošteti, poprima crvenkasto-smeđu boju. Prema nekima ni miris ni okus nisu izraženi, prema drugima miris je blago zemljani, a okus gorkast što može biti stvar veće ili manje osjetljivosti osobe na podražaje ili može biti uvjetovano staništem.

Vrijeme branja je od kolovoza do studenog. Čupava kružoliska je uvjetno jestiva gljiva, prema nekima jestiva. Zbog neizraženog okusa preporuča se pofuriti ih i potom kuhati u slanoj vodi s drugim gljivama. Prednost je ove gljive što je niskokalorična.

Ruski stručnjaci tvrde kako ima povoljno djelovanje pri liječenju tuberkuloze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.