Ljekovita svojstva pastirske torbice

1530

Capsella bursa-pastoris L. ili pastirska torbica je korovna biljka koja pripada porodici krstašica (Brassicaceae) u koju ubrajamo mnoge povrtne vrste s kojima se svakodnevno susrećemo.

Neki njeni narodni nazivi su prava rusomača, pastirska torbica, kesica majke Božje, kokošica, krvavka, mačkine suze te hoću-neću. Od davnina je poznata biljka, a koristila se u srednjem vijeku pri liječenju raznih krvarenja. Rasprostranjena je na svim kontinentima, što znači da je kozmopolitska vrsta.

Rusomača je jednogodišnja biljka niskog habitusa visine od 10 do 60 cm. Ima prizemnu lisnu rozetu koju tvore nepravilno nazubljeni listovi, slično kao kod maslačka. Na gornjem dijelu stabljike i ograncima razvijaju se grozdasti cvatovi sastavljeni od sitnih, bijelih cvjetića. Cvjeta od ožujka do studenog. Duž stabljike nalaze se komuške u obliku srca unutar kojih su sitne, crvenkasto žute sjemenke.

Kad sazrije, komuške pucaju na dva dijela, sjemenke ispadaju i šire se. Možemo ju naći posvuda jer raste „na svakom koraku“, na putovima, livadama, strništima, zapuštenim zemljištima, uz ceste pa čak i u pukotinama zidova i pločnika. Na poljoprivrednim zemljištima predstavlja problem zbog velike proizvodnje sjemena. Nicanje rusomače započinje ujesen te se pojavljuje u ozimim žitaricama, uljanoj repici, šećernoj repi, grašku, nasadima vinove loze i voćnjacima.

Uspješno suzbijanje u ozimim žitaricama postiže se primjenom herbicida u post-em roku primjene: amidosulfuron, jodsulfuron, metilsulfuron- metil, florasulam, piroksulam, klotoluron, 2,4 D herbicida te prosulfokarba (post ili pre-em). Ostali herbicidi koji uspješno suzbijaju rusomaču su: flumioksazin (vinova loza), piridat (lucerna, kupusnjače), kloridazon (šećerna repa).

No, rusomača ima i određena ljekovita svojstva te ju zbog toga možemo i korisno upotrijebiti.

Više o rusomači pročitajte u Gospodarskom listu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.