Sakupljanje i čuvanje prepeličjih jaja

1027

Kad se radi o prepelicama koje se drže u malim kavezima onda sakupljanje jaja za inkubiranje ne predstavlja nikakav problem, jer su njihovi kavezi dizajnirani tako da omogućuju automatsko izlaženje jajeta čim ga snesu.

Međutim, one prepelice koje se drže u velikim volijerama imaju mogućnost polagati jaja bilo gdje, pa sakupljanje tih jaja može biti prilično nezgodno. Iako su one izgubile instinkt da inkubiraju svoja jaja, ipak imaju potrebu da ih sakriju, a zbog boje, prostirke (malča) i vegetacije u volijeri teško ih je uočiti na tlu. Važno je znati da će prepelice također položiti jaja ispod nekog malog zaklona ili u kutije, pa će tako biti olakšano njihovo skupljanje, obzirom da će neke ptice koncentrirati polaganje na jednom mjestu.

Jaja prepelice za inkubiranje trebala bi imati sjajnu i glatku ljusku. Ako je ljuska gruba ili ‘kredasta’ onda ih ne treba upotrijebiti. Koriste se samo jaja standardne veličine. Bilo kakva sićušna jaja ili ona prevelika se odbacuju. Ako su jaja onečišćena izmetom, blatom, masnoćom i prašinom to će se odraziti na smanjenje valivosti. Okretanje jaja i njihov položaj tijekom skladištenja mogu utjecati na položaj embrija i na valivost.

Također treba odbaciti jaja koja su oštećena ili napuknuta. Pukotine na ljusci jajeta omogućuju bakterijama i drugim mikroorganizmima da uđu u njega i kontaminiraju ga. Iako je jaje prepelice malo, ono je prilično čvrsto i teže ga je slomiti nego kokošje jaje.

Jaja za inkubaciju treba držati u kutijama na tamnom, hladnom i suhom mjestu, na temperaturi od 10 do 15 °C, uz vlažnost zraka od 70 do 80%. Ne smiju biti starija od sedam dana jer će njihova vitalnost rapidno opasti. Iskustvo je pokazalo da novo pristigla jaja treba ostaviti na sobnoj temperaturi oko 12 sati prije nego što se stave u inkubator.

Mnogi proizvođači prethodno zagrijavaju jaja nekoliko sati prije stavljanja u inkubator. Kad se jaja prethodno zagriju, uklanjaju se iz hladne prostorije i ostavljaju da se postupno zagriju na sobnu temperaturu. Postupno zagrijavanje jaja smanjuje ‘znojenje’ ili kondenzaciju vode na površini ljuske. ‘Znojenje’ omogućuje bakterijama na površini ljuske jajeta da se razmnože i da prodru u njega.

Ako se prethodno ne zagrije, može se smanjiti valivost i kvaliteta podmlatka. Okolina prije zagrijavanja mora imati jak protok zraka tako da kondenzirana vlaga brzo isparava, odmah dok se formira.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.