Pravilna hranidba stoke

1826

Da bi se ostvarila zadovoljavajuća proizvodnja i osiguralo zdravlje životinja potrebna je odgovarajuća i kvalitetna hranidba stoke.

Pravilna hranidba jedan je od glavnih preduvjeta za osiguranje zdravlja životinja, a osim odgovarajuće količine vrlo je važan i uravnotežen unos svih hranjivih sastojaka što se postiže uz pomoć potpunih i dopunskih krmnih smjesa.

Vrhunski proizvodi Tvornice stočne hrane ”Vitalka”, rezultat su najsuvremenije tehnologije, ali i implementiranog truda i znanja stručnjaka koji sudjeluju u svim fazama zatvorenog proizvodnog ciklusa: od plodne slavonske ravnice, preko stočne hrane, sve do gotovih proizvoda – mesa, mlijeka i konzumnih jaja.

U asortimanu proizvoda nalaze se potpune i dopunske krmne smjese za svinje, prasad, perad, goveda i ostale vrste životinja (kunići, ovce, koze, divljač…) u peletiranoj ili brašnastoj formi, prilagođene uzrastu životinje i proizvodnoj namjeni. Krmne smjese pakiraju se u tri vrste komercijalnih pakovina: 40 kg, 25 kg i 10 kg, a kupcima se dostavljaju kamionima s rampom ili cisternama ukoliko se radi o robi u rasutom stanju.

Osim široke ponude potpunih i dopunskih krmih smjesa, TSH ”Vitalka” u svom asortimanu također nudi žitarice (kukuruz, pšenicu, ječam i zob), proteinska krmiva (sojinu sačmu, sačmu suncokreta i sačmu uljane repice) te nusproizvode Žito mlinske industrije (pšenično i kukuruzno krmno brašno) koji predstavljaju kvalitetne nadopune obroka za gotovo sve vrste i kategorije domaćih životinja.

Sirovinsku osnovu Vitalke čine ratarske kulture uzgojene na poljoprivrednim površinama Žito grupacije koje se kroz stočnu hranu plasiraju na vlastite farme te na taj način oplemenjuju u visokovrijedne stočarske proizvode. Krmne smjese izrađuju se po recepturama koje su rezultat višegodišnjeg iskustva Vitalkinih stručnjaka kao i rezultat praćenja najsuvremenijih svjetskih trendova u području hranidbe životinja i tehnologije proizvodnje stočne hrane. Laboratorijskim analizama redovito se utvrđuje mikrobiološka i mikotoksikološka ispravnost kao i sadržaj hranjivih tvari u gotovim krmnim smjesama.

Proizvodnja stočne hrane u tvrtki Žito d.o.o. datira od 2000. godine kupnjom TSH ‘Vitalka’ u Donjem Miholjcu. Stalnim rastom stočnog fonda unutar grupacije, početnim iskorakom na vanjsko tržište te planom izgradnje najveće domaće farme koka nesilica, proizvodni kapaciteti miholjačke tvornice postali su nedovoljni te je u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem mlinske opreme, švicarskom tvrtkom Bühler, projektirana i opremljena nova tvornica stočne hrane u Osijeku.

Nova tvornica započela je s radom u ljeto 2007. godine i jedna je od najsuvremenijih i najvećih tvornica stočne hrane u regiji. Uz vrlo povoljan geografski smještaj, posebnu komparativnu prednost Vitalke predstavlja i neposredna blizina silosa iz kojega se žitarice dopremaju direktno u tvornicu. Proizvodni proces u cijelosti je automatiziran i računalno nadziran, pri čemu se velika važnost pridaje praćenju sljedivosti sirovina i gotovih proizvoda. Vitalka ima instalirani kapacitet proizvodnje od 20 tona krmne smjese na sat, odnosno oko 100.000 tona godišnje, što u potpunosti zadovoljava potrebe stočarske proizvodnje Žito grupacije te istovremeno omogućava značajan iskorak na tržište. U proizvodni proces ulaze samo one sirovine i dodaci koji zadovolje stroge kriterije kakvoće i zdravstvene ispravnosti što u konačnici jamči siguran i visokokvalitetan proizvod.

Proizvode brenda Vitalka možete pronaći u većini poljoprivrednih ljekarni i veterinarskih stanica u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u kooperacijama Žito grupe. Za sve upite javite se na mail vitalka@zito.hr ili na brojeve telefona 099/313-3671, 098/263-976 i 099/604-8194.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.