Što je propolis?

461

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju s pupoljaka drveća, a koju zatim miješaju sa svojim izlučevinama i voskom. Služi im kao ljepilo za svojevrsni zaštitni zid koji grade ispred svoje košnice.

Sama riječ „propolis“ dolazi iz grčkog jezika („pro“ u značenju „ispred“ i „polis“ u značenju „grad“). On je zapravo obrana košnice od mikroorganizama i insekata te dezinfekcija saća. Propolis je vrhunski pčelinji produkt koji su tisućama godina u liječenju primjenjivali još drevni Grci, Egipćani i Rimljani. Neki vjeruju da propolis liječi doslovno sve bolesti te ga nazivaju i „lijekom 21. stoljeća“.

To i nije nikakvo čudo kada znamo što sve ulazi u njegov sastav:

  • 50 posto smola
  • 35 posto pčelinjeg voska
  • 10 posto eteričnih ulja
  • 5 posto cvjetnog peluda
  • vitamini, minerali, polifenoli i flavonoidi

Kada je riječ o ljekovitom djelovanju, upravo su flavonoidi ključan sastojak. Propolis sadrži pinocembrin, flavonoid koji ima snažna prirodna antibakterijska, protugljivična i protuupalna svojstva. Flavonoidi djeluju i antioksidativno, što znači da suzbijaju djelovanje slobodnih radikala i oštećenja na stanicama.

Zahvaljujući flavonoidima i ostalim ljekovitim sastojcima, propolis se koristi kao prirodni lijek za razne infekcije i upale. Pokazao se odličnim ne samo u ublažavanju respiratornih tegoba nego i za jačanje imuniteta te zacjeljivanje rana. Najveća prednost propolisa jest ta da bakterije na njega ne mogu razviti otpornost, a usto ne uzrokuje nikakve nuspojave. To ga čini izvrsnim prirodnim lijekom i antibiotikom.

Također, ovaj pčelinji produkt djeluje tako da čuva zdravo tkivo, a obnavlja i liječi ono oboljelo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.