Ekološki uzgoj paprike

390

Kod uzgoja paprike u vrtovima često se stavlja slama oko biljaka kako bi sačuvala vlagu tla i omogućila bolje okrupnjavanje ploda. Slama se može staviti od ječma ili pšenice i moguće je dalje zalijevanje paprike.

Malčiranje organskom dekorativnom korom drži se pod kontrolom i širenje korova, a štiti i od rasipanja zemlje prilikom jakih kiša. Ona će se s vremenom razgraditi te će unošenjem organske mase kompostirana organska kora učiniti tlo rahlijim te tako poboljšati vodno-zračni režim u tlu. Tako će se tlo u vašem vrtu trajno poboljšati. Najbolji predusjevi paprike su kulture iz porodice mahunarki (grah, grašak i dr.). Zaštita paprike se prvenstveno sastoji u preventivi, poput plodoreda u trajanju od 3 do 4 godine, redovitog uklanjanja zaraženih biljaka i njihovog spaljivanja. Prihrana paprike organskim gnojivom i kvalitetnim kompostom je jako važna.

Tako biljke postaju otpornije na bolesti i daju zdrave plodove. Nakon paprike preporučuje se uzgoj korjenastih kultura i kupusnjača. Izmjenjujte kulture tijekom određenog vremena kako se ne bi smanjio urod. Kao predusjev nije preporučljivo saditi rajčicu i krumpir, zbog mogućnosti prenošenja bolesti. Paprici odgovara prisutnost rajčice, ali ona ne voli blizinu graha, kupusa i kelja. Papriku treba redovito prskati prirodnim sredstvima za suzbijanje nametnika – pripravcima od koprive, preslice, crnog i bijelog luka. Zaražene biljke se uklanjaju i pale.

Prednost uzgoja paprike u vrtu je mala površina koja nudi relativno veliku zaštitu od pojave mogućnosti bolesti i kvalitetno održavanje. Uz ručnu obradu tla i navodnjavanje, urod može biti i veći od 6 kg po biljci, što daje dodatnu mogućnost iskorištavanja plodova u prerađevine. U idealnim uvjetima urod iznosi i do 10 kg po biljci ili 20 – 30 plodova paprike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.