Mljekarstvo Stranica 5

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Smještaj i držanje mliječnih krava

Postoje tri sustava držanja mliječnih krava: vezani način, slobodni način i kombinirani način držanja. Kod vezanog načina držanja krave su vezane na jednom mjestu u...

Utjecaj hranidbe na toplinski stres krava

Održavanje tjelesne temperature u goveda je i nasljedno svojstvo putem mogućnosti pojačanog znojenja te strukture i boje dlake. Poznato je kako su na utjecaj visokih...

Puferi u hranidbi krava i goveda

Ukoliko se pravilno koriste, puferi u hranidbi preživača mogu pomoći u sprečavanju pada mliječnosti, bržoj prilagodbi na promjenu hrane i smanjivanju pojave metaboličkih bolesti. Puferi...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Ciklus tjelesne kondicije krava

Optimalna tjelesna kondicija može se postići ako se strategija hranidbe bazira na pojedinačnoj hranidbi krava prema trenutnim potrebama i ako se velika pažnja pridaje...

Metoda postupnog zasušenja vimena

Provodi se kod krava koje u 7. mjesecu laktacije daju više od 10 kg mlijeka na dan. Kod smanjenog broja mužnji u vimenu dolazi...

Čuvanje i skladištenje mlijeka

Postupak s mlijekom nakon mužnje vrlo je bitan za očuvanje higijenske ispravnosti i kvalitete mlijeka. Loši uvjeti čuvanja i držanja mlijeka nakon mužnje vrlo...

Izbor krava za proizvodnju mlijeka

Izbor pasmine goveda za proizvođača je izuzetno važna odluka. Različite pasmine goveda genetski su različito usmjerene, što proizvođaču može pomoći u njegovome konačnome odabiru. Ključni...

Repin rezanac i pivski trop u ishrani mliječnih krava, koza i ovaca

Od sočnih voluminoznih krmiva pogodnih u hrani mliječnih životinja ističe se krumpir, stočna repa i mrkva te bundeve i tikve. Zajedničko im je velika količina...

Koncetrati u ishrani mliječnih životinja

Kako je ranije navedeno, u hranidbi mliječnih životinja potrebna su, i koriste se kao komponente obroka, koncentrirana krmiva energetskoga karaktera. U našim se prilikama prvenstveno...

Njemačko simentalsko govedo

Proizvodnja mlijeka je najvažnije svojstvo u gospodarskoj isplativosti i uspjehu simentalske pasmine. Njoj se u uzgoju pridaje najveći značaj. Ova pasmina uz visoku mliječnost posjeduje...

Laktacija u proizvodnji ovčjeg mlijeka

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i dr. čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu...