Mljekarstvo Stranica 4

Mljekarstvo

Mljekarstvo i proizvodnja mlijeka

Pranje muznih uređaja

Pranje je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje. Sisne čaše treba temeljito oprati hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom vodom (jer se bjelančevine mlijeka...

Za mini mljekare i uljare na raspolaganju 150 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ - objekti malog...

Što su somatske stanice?

Somatske stanice su tjelesne stanice, uključujući bijele krvne stanice (leukocite), epitelne stanice, koje se prirodno nalaze u mlijeku u određenome broju. Somatske stanice su tjelesne...

Vitaminski dodaci u ishrani mliječnih krava, koza i ovaca

Vitaminski dodaci su vrlo značajna skupina hranjivih tvari pri pravilnome podmirenju ukupnih hranidbenih potreba mliječnih goveda, koza i ovaca. Te hranjive tvari u organizmu životinja...

Uljana repica kao hrana za mliječne krave

Uljana repica uglavnom se kao krma koristi u ekstremnim situacijama, kada je zbog suše ili mraza umanjen prinos zrna repice, te kada nema dovoljno...

Mužnja ovaca

Za pravilnu mužnju važno je ovce pripremiti. Mužnja prije svega mora biti blag postupak prema životinji kako ne bi došlo do njenog uznemiravanja i...

Suhostaj krava

Suhostaj započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih energetskih krmiva i završava trenutkom telenja krave. Suhostaj traje najmanje 40 dana, a to je razdoblje prije...

Kako registrirati mljekomat?

Dobar mljekomat koji će zadovoljiti kupce svih dobnih skupina treba imati dobar softver i opremu za plaćanje u kovanicama, papirnatom novcu, karticama i povrat...

Dozvoljeni načini prodaje domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda

Sirovo mlijeko se može prodavati bez registracije - dozvoljena je prodaja 20.000 litara sirovog mlijeka godišnje isključivo na mjestu proizvodnje (na kućnom pragu). Sirovo mlijeko...

Proizvodnja kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske masne...

Priprema za mužnju

Za pravilnu mužnju važno je životinju pravilno pripremiti kroz nekoliko radnih operacija. Mužnja, prije svega, mora biti blagi postupak prema životinji, kako ne bi...

Hranidba krava u ranoj laktaciji po modificiranoj metodi razdoja

Po ovoj se metodi krave ti suhostaju hrane obrokom koji osigurava hranjive tvari za uzdržnu hranu i dnevnu proizvodnju mlijeka od 8 litara. Obrok od...

Higijena mužnje krava

Mlijeko iz zdravog vimena možemo smatrati gotovo sterilnim, a sva kontaminacija takvog mlijeka rezultat je postupaka s njim nakon otpuštanja iz vimena. Ukoliko je vime...

Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...