Pregled pčelinjih zajednica u jesen

923

Za većinu košnica ovo je jedno od posljednjih otvaranja pri kojemu vadimo i preslagujemo okvire. Skraćenjem dana pčele se pripremaju za zimu.

Nastupaju jutarnje magle, pa sve više vremena provode u košnici, a za lijepoga vremena nalaze još ponešto hrane u prirodi. Ako već niste napravili pregled, onda još ovoga mjeseca pregledajte sve košnice i posložite okvire za zimovanje.

Jesenski pregled mora biti detaljan da bismo utvrdili snagu i opće stanje pčelinje zajednice, i da bismo u slučaju potrebe napravili pripreme za koje još nije kasno. Posebnu pažnju posvećujemo mladim rojevima. U rujnu prestaje bilo kakva ozbiljna pčelinja paša. Pčele posjećuju biljke koje su još u cvatu, pa na letu možemo primijetiti kako unose pelud. Neznatni, ali ipak prisutni, izvori hrane su raspucali plodovi voćaka.

Pregledavati treba prijepodne kada je većina pčela u potrazi za hranom da besposlene pčele iz drugih košnica u pčelinjaku ne bismo naveli na grabež. Prilikom pregleda, koji je potrebno obaviti prije zimovanja, provjeravamo nalaze li se unutar zajednice znakovi pčelinjih zaraznih bolesti. Bolesti s kojima pčele mogu ući u zimu i prenijeti ih na proljetno leglo mogu biti uzrok slabljenja, ali i propadanja zajednica. Smanjenjem legla i broja pčela na okvirima se lakše uočavaju znakovi američke gnjiloće pčelinjeg legla.

Ovo razdoblje je značajno zbog toga što se bez problema uočavaju zaostale poklopljene stanice raštrkane po okviru. Takve stanice treba provjeriti, a ako u njima pronađemo uginule ličinke, uzorak treba poslati na dijagnostičku obradu, čak i ako na poklopcima nisu uočeni karakteristični znakovi bolesti (do polovice stanice uvučen i vlažan poklopac). U slučaju potvrđivanja bolesti provode se zakonom predviđene mjere u suradnji s nadležnim veterinarom.

Nozemozu ćemo teško uočiti pri jesenskom pregledu jer su pčele još uvijek aktivne. Jedino se u slučaju dužega kišnog razdoblja, kada pčele ne mogu izlijetati iz košnice, mogu se vidjeti tragovi izmeta, na okvirima, što je vrlo upozoravajuće i zahtijeva žurnu primjenu mjera suzbijanja i liječenja. Podsjećamo da u zadnjim dohranjivanjima treba dodati lijek protiv nozemoze u sirup ili staviti ljekovite pogače.

Ako dosad nismo, okvire moramo posložiti u konačni raspored za zimovanje prilikom ovoga pregledu. Kod rada s okvirima moramo biti oprezni kako ne bismo oštetili maticu jer ju je u ovo doba godine teško nadomjestiti. Skidamo medišne nastavke, ako to ranije nismo učinili, vadimo matične rešetke i zajednicu svodimo na broj okvira i nastavaka na kojemu će prezimiti. Prema broju raspoloživih i potrebnih okvira određujemo koji će ostati, a staro crno saće s deformiranim i suženim stanicama, kao i ono s mnoštvom trutovskih stanica vadimo iz košnica.

U sredini plodišta ostavljamo saće koje je pravilno izgrađeno i iz kojega su izležena 2 do 3 naraštaja pčela, jer je toplije od mlađega u kojem još nije bilo legla. Broj okvira koje ćemo u sredini ostaviti za zimsko klupko ovisi o tipu košnice i snazi pojedine zajednice.

Pored tih okvira stavljamo okvire s peludom, a tek onda s medom. Ako je potrebno, višak prostora do kraja košnice omeđujemo pregradnim daskama, a pčelama ostavljamo samo onaj prostor koji lijepo zaposjedaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.